Actualiteiten

INNOVATIEVE HIGHLIGHTS VAN CES 2023

Het nieuwe jaar is voor techfanaten goed van start gegaan. Een van de meest invloedrijke en innovatieve beurzen op het gebied van tech vond begin deze maand plaats; de CES 2023 in Las Vegas.

Van kleine startups tot ‘s werelds grootste merken, iedereen was welkom om hun meest innovatieve producten te presenteren tijdens deze Consumer Electronics Show (CES). Zo waren er ook heel wat vernieuwende producten te bewonderen op het gebied van technologie in de mobiliteitssector. Wij zetten deze opvallende innovaties voor jou op een rij.

Auto die van kleur verandert

BMW stal deze editie de show; de autofabrikant kondigde namelijk aan dat zij een elektrische auto hebben ontwikkeld, the Dee. De bestuurder kan met een druk op de knop de auto in de gewenste kleur kan laten veranderen. Nu stond BMW vorig jaar ook op CES 2022 en kondigden zij aan dat de elektrische auto in de tinten wit, grijs en zwart kon veranderen. Dit jaar is daar een heel kleurenpalet bijgekomen. Het gaat om een conceptauto die voorzien is van een speciale laag met e-Ink. Zelfs de ramen zijn met deze speciale laag voorzien waardoor de bestuurder een gepersonaliseerde tekst kan schrijven op de ramen. De auto zal overigens niet op de markt komen, maar BMW laat wel weten dat zij twee nieuwe auto’s ontwikkelen waar zij componenten van het conceptmodel in meenemen.

Eerste glimp van betaalbare zonneauto Lightyear 2

De opvolger van Lightyear 0 werd op de CES 2023 voor het eerst onthuld. De EV is een 5-zits auto met zonnepanelen op het dak, wat de auto buitengewoon duurzaam maakt. Daarnaast is bekendgemaakt dat de opvolger ruim twee ton goedkoper zal worden dan de Lightyear 0. Mocht je deze auto willen hebben, dan zul je nog even geduld moeten hebben. De productie is nog volop in gang en zal een paar jaar duren. De Lightyear 2 wordt binnen Europa gehouden zodat er zoveel mogelijk stuks geproduceerd kunnen worden.

Mercedes Benz gaat de strijd aan met Tesla

Op één laadbeurt 1.000 tot 1.200 kilometer rijden? Met de nieuwe Mercedes Benz Vision EQXX-conceptauto kan dat. Doordat het ontwerp van de auto gestroomlijnd is, vangt de auto veel minder wind. De EV heeft bovendien zonnepanelen op het dak. Om het gestroomlijnde proces te versterken komen er tijdens het rijden kleppen naar buiten waardoor de auto aerodynamischer is. Het is echter een prototype, wat betekent dat deze niet op korte termijn op de markt gebracht zal worden. Er worden wel veel componenten uit dit prototype gehaald die terug zullen komen in andere uitvoeringen van Mercedes Benz.

Mercedes gaat de strijd aan met Tesla door hun eigen laadstations te creëren. Dit doet de autofabrikant in samenwerking met Chargepoint. De laadstations zullen vooralsnog alleen in Amerika en Canada te vinden zijn, maar na 2027 zullen ze ook in Europa gelanceerd worden. Alle EV’s kunnen via deze laadpaal laden, maar mocht je een Mercedes Benz hebben, dan kan je een laadpaal reserveren zodat je niet hoeft te wachten.