Actualiteiten

BELANGRIJK BREXIT NIEUWS VOOR LEASERIJDERS

Op 1 januari 2021 verloopt de overgangsregeling tussen de EU en Groot-Brittannië en is de Brexit een feit. Omdat er nog altijd geen Brexit-deal is, kan dit ook consequenties hebben voor Britse leaserijders die langere tijd in Nederland verblijven.

Voorkom een rijexamen

Tot 31 december 2020 loopt er een overgangsregeling en gelden alle huidige EU-afspraken en regels nog voor het VK. Bij een No-deal Brexit verloopt deze overgangsregeling en gaan vanaf 1 januari 2021 de regels voor landen buiten de EU gelden. Dit betekent dat je, als je voor 31 december in Nederland bent komen wonen, tot het einde van dit jaar met uw Britse rijbewijs mag blijven rijden. Daarna gelden de regels voor rijbewijzen die zijn afgegeven in een ander land dan een EU-lidstaat. Dat zou betekenen dat je opnieuw examen moet doen om een Nederlands rijbewijs te krijgen.

Het kan daarom verstandig zijn om voor 31 december uw rijbewijs al om te wisselen voor een Nederlands rijbewijs. Alle informatie hierover vind je op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/brexit/vraag-en-antwoord/is-mijn-britse-rijbewijs-nog-geldig-in-nederland-na-de-brexit of https://www.gov.uk/guidance/living-in-the-netherlands#driving

Brexit-deal

Als er toch een Brexit-deal komt, dan kan de mogelijkheid tot het omwisselen van een Brits rijbewijs na de overgangsregeling daar onderdeel van zijn. Maar dat is nog allerminst zeker. We raden je daarom aan om het zekere voor het onzekere te nemen en je rijbewijs om te wisselen. Zo voorkom je dat het door de feestdagen niet meer mogelijk is om je rijbewijs om te wisselen en je opnieuw examen moet doen.

Overige buitenlandse rijbewijzen in Nederland

Als je een rijbewijs hebt dat is afgegeven in één van de landen van de Europese Unie (EU) of Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) en je woont in Nederland, dan mag je hier nog 15 jaar mee blijven rijden in Nederland. Je kunt er dan wel voor kiezen om je buitenlandse rijbewijs, zonder verdere restricties, te vervangen voor een Nederlands rijbewijs.
Voor rijbewijzen die zijn afgegeven in andere landen geldt dat je 185 dagen, nadat je in Nederland bent komen wonen, hiervan nog gebruik kunt maken. Daarna mag je alleen met een Nederlands rijbewijs in Nederland rijden. Om dit Nederlandse rijbewijs te verkrijgen, moet je dan opnieuw theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR.