Actualiteiten

Besparen op brandstofkosten

Met hoge brandstofprijzen van nu is extra belangrijk om op de brandstofkosten te letten. In de basis zijn er drie manieren om de brandstofkosten te verlagen. Het brandstofverbruik verlagen, slimmer tanken en simpelweg minder kilometers maken met de brandstofauto. Alleen al zuiniger rijden en slimmer tanken kunnen samen al een besparing van 15% opleveren.

Brandstofverbruik verlagen

Er zijn een diverse dingen die je kunt om het verbruik te verlagen.

Rijd heel constant. Rijd jij vaak hard, rem je veel en druk je dat gaspedaal vervolgens weer flink in? Top, dan is hier meteen je eerste bespaarkans. Ga van gassen en remmen over op een constante snelheid. Hoe meer je gast en remt, hoe meer brandstof je verbruikt. Tussen de 60 en 80 kilometer per uur, op een constante snelheid en in de hoogste versnelling rijd je het meest zuinig. Dus doe rustig aan en vertrek op tijd. Het zijn dure minuten die je wellicht wint met die hogere snelheid. En heb je cruise control, gebruik die dan.

Anticipeer op het verkeer. Door vooruit te kijken in het verkeer kun je tijdig anticiperen op de diverse verkeerssituaties. Hiermee voorkomen je dat je abrupt moet reageren door te remmen of gas te geven.

Op tijd schakelen. Rijd je vaak met een hoog toerental omdat je laat schakelt, dan verbruik je meer brandstof dan nodig. Hoe hoger de toeren – tot op zekere hoogte – hoe hoger het verbruik. Dat betekent niet dat je met te lage toeren moet rijden. Je rijdt het meest zuinig bij toerentallen tussen de 2.000 en 2.500 (benzine) en tussen de 1.500 en 2.000 (diesel). 

Vermijd drukte. Sla het centrum over, neem de provinciale wegen én vermijd de drukke verkeersuren als je die optie hebt. Op drukke plekken en momenten rem en trek je veel op. Je verbruikt voor zo’n rit daardoor vaak bijna het dubbele aan brandstof ten opzichte van een rit met een constante snelheid van 60 tot 80 kilometer per uur.

Verwijder onnodig gewicht. Extra’s op en in de auto, zoals bijvoorbeeld een dakkoffer of spullen in je kofferbak, zorgen voor extra gewicht. Dat extra gewicht zorgt voor een hogere weerstand en daarmee stijgt het brandstofverbruik. Gebruik je die extra bagage niet? Haal die dan uit of van de auto af. Ook de inhoud van je tank heeft impact.  Hoe voller, hoe zwaarder de auto en hoe hoger het verbruik. Rijd deze daarom bijna leeg voordat je ‘m weer vult. Zo rijd je meer kilometers op die laatste beetjes. En met deze brandstofprijzen helpen alle beetjes.

Pomp de banden op. De juiste bandenspanning is van groot belang. Je rijdt daarmee veiliger, de banden gaan langer mee én je verbruikt minder brandstof. Je hebt namelijk een kortere remweg en de auto heeft meer grip. De bandenspanning neemt na het oppompen weer langzaam af. Controleer daarom zo rond de twee maanden of je bandenspanning nog goed is. De juiste bandenspanning staat in je tankdop, de sticker in de deur en/of in je auto-instructieboekje. En goed nieuws; oppompen kan bij tankstations en is soms zelfs gratis.

Houd ramen dicht en airco uit. Airconditioning kan voor zo’n 30% meer brandstofverbruik zorgen. Ramen opengooien levert weerstand op. Hierdoor kan het brandstofverbruik tot 20% stijgen. Wel hangt het ook van je snelheid af welke verkoelingsoptie zuiniger is. Ramen open is tot snelheden van 80 kilometer per uur zuiniger dan verkoelen met de airco. Ga je sneller dan dat, dan is de airco zuiniger. Hoeft die airco niet per se aan en dat raam niet echt open? Het voordeligst is het natuurlijk om ramen dicht en airco uit te houden. 

Onderhoud de auto goed. Onderhoud je auto goed. Of laat dat doen. Kost je misschien wat geld en/of moeite, maar kan zorgen voor een lager brandstofverbruik. Heeft de auto kuren en rijdt deze met weerstand? Dan verbruik je meer brandstof. Grote kans dat je jaarlijkse en verplichte apk de truc al doet. Heeft de auto tussentijds een probleem waardoor de auto meer moeite heeft, zorg er dan voor dat dit wordt verholpen.

Gebruik navigatie. Maak gebruik van een navigatiesysteem om zo recht mogelijk op uw doel af te gaan en dus geen onnodige kilometers te maken. Bij sommige navigatiesystemen kunt u kiezen voor meest efficiënte route. Bij andere systemen is de optie “kortste route” vaak het beste.

Brandstofverbruik verlagen

Door slim te tanken bespaar je niet op het verbruik, maar wel op kosten. Uiteraard weet iedereen dat tanken aan de snelweg aanzienlijk duurder. Maar het loont zeker om in de stad ook te kijken naar de laagste brandstofprijs. Hier kunnen de verschillen ook oplopen tot soms wel € 0,14 per liter! Op een 50 liter tank scheelt dit gewoon € 7,- per tankbeurt. Als je elke week moet tanken, hebben we het over een verschil van ruim € 350,- per jaar.

Er zijn diverse apps die je kunt downloaden op jouw mobiele telefoon of tablet om te zien waar je de voordeligste brandstof kunt vinden. Bijvoorbeeld de app van Multitankcard, Tankey of ANWB Onderweg.

Kilometers verlagen

De eerdergenoemde punten zijn allemaal bedoeld om de brandstofkosten per kilometer te verlagen. Het voordeligste is natuurlijk om überhaupt niet te verbruiken, door gewoon geen kilometers of minder kilometers met een brandstofauto te maken. Pak wat vaker de fiets of ga lopend. Juist voor de korte ritjes is extra interessant. Het opwarmen van de motor kost veel brandstof, dus een korte rit kost je gemiddeld meer.