Het zal vast niet snel gebeuren dat je vergeet je veiligheidsgordel in de auto te dragen. Je (lease)auto herinnert je eraan door fanatiek te gaan piepen wanneer je dit vergeet.
Het dragen van de gordel is tegenwoordig voor de meeste automobilisten een tweede natuur. Toch is het handig om op een paar belangrijke punten te letten om je veiligheid nog beter te waarborgen. Waar kun je allemaal op letten?
De juiste instelling van de gordel
Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het is belangrijk voor een optimale bescherming. Zo hoort de heupgordel daadwerkelijk over de heupen te lopen, niet over je buik. Dit is een extra aandachtspunt wanneer je zwanger bent.
De schouderriem hoort bovendien over de schouder en het sleutelbeen te lopen en mag niet achter de rug of onder de arm langs gedragen worden. De gordel mag ook niet in je nek snijden. Dit voorkom je door de gordel op de juiste hoogte af te stellen.
Heel belangrijk om in de gaten te houden als je kleinere kinderen mee hebt in de auto, is dat ook zij goed in de gordels zitten. Kinderen kleiner dan 1,35 meter moet je in een kinderautostoeltje vervoeren waarbij het gebruik van een gordelverlenger niet is toegestaan. De Rijksoverheid meldt namelijk dat er geen zicht is op de kwaliteit van een gordelverlenger.
Ten slotte: vergeet de hoofdsteun niet. Staat deze te laag, dan kan het in geval van een botsing tot nek- of hoofdletsel leiden.
Kwaliteit van de gordels
Wanneer een gordel vaak tussen de deur komt, kunnen daardoor knikken ontstaan. Dan is het toch aan te raden om eens naar vervanging te kijken. Beschadigingen door slijtage hebben eveneens invloed op de kwaliteit van de gordel. Hierdoor bestaat de kans dat een gordel breekt bij een noodstop.
Kleding
Het is belangrijk dat de veiligheidsgordel strak tegen je lichaam zit. Het dragen van een dikke (winter)jas kan ervoor zorgen dat er extra ruimte tussen de gordel en je lichaam ontstaat. Het advies is om je heupgordel onder je winterjas te dragen. Beter is het om je winterjas voordat je gaat rijden uit te doen. Dit geldt ook bij kleine kinderen in hun autostoeltje. Op deze manier is er minder kans op verwondingen door de gordel bij een ongeval.
Wanneer geen gordel?
Zijn er nog uitzonderingen waarin je geen gordel hoeft te dragen? Nee, die zijn er niet! Ook op de achterbank ben je verplicht om een gordel te dragen. Doe je het niet, dan breng je bij een ongeval niet alleen je eigen veiligheid in gevaar, maar ook die van je medepassagiers. Soms wordt gedacht dat airbags prima ‘de klap kunnen opvangen’. Maar airbags kunnen met zo’n snelheid uitklappen dat het juist heel belangrijk is om je gordel dan om te hebben. Het dragen van een gordel kost niets, terwijl het niet dragen van een gordel een boete van 169 euro op kan leveren. Meer lezen over boetes in het verkeer? In de boetebase van het OM vind je altijd de geldende tarieven.