Actualiteiten

BPM-VRIJSTELLING VERDWIJNT VOOR BESTELAUTO

De overheid heeft besloten om de huidige BPM-vrijstelling voor bestelauto’s met fossiele aandrijving aan te passen, ter bevordering van de verkoop van emissievrije of zeer zuinige bestelauto’s.

Deze verandering zal naar verwachting een stimulans zijn voor de transitie naar meer milieuvriendelijke en duurzame mobiliteit.

Vanaf 1 januari 2025 zal de BPM-vrijstelling worden stopgezet, voor ondernemers die bestelauto’s op benzine, diesel of gas aanschaffen. Dit betekent dat er vanaf die datum BPM betaald moet worden bij de aanschaf van dergelijke voertuigen.

Een tweede opmerkelijke verandering is de manier waarop het BPM-tarief voor bestelauto’s wordt vastgesteld. Voorheen werd het tarief bepaald op basis van de netto catalogusprijs. Echter, met de nieuwe wijzigingen zal het BPM-tarief nu worden gebaseerd op de CO2-uitstoot (zuinigheid) van de bestelauto. Dit maakt de keuze voor voertuigen met een lagere CO2-uitstoot aantrekkelijker.

Voor elektrische bestelauto’s verandert er per 2025 niets. Voor de aanschaf hiervoor hoeft ook vanaf 2025 geen bpm te worden betaald.

Wanneer je nog gebruik wilt maken van de huidige BPM-vrijstelling bij de aanschaf van bestelauto’s op benzine, diesel of gas is dat, zolang er wordt voldaan aan de voorwaarden van deze regeling, mogelijk tot en met 31 december 2023.

Meer informatie of advies op maat

Bent je benieuwd naar de impact van deze veranderingen op jouw specifieke situatie? Onze deskundige adviseurs staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te begeleiden bij het maken van weloverwogen keuzes. Neem gerust contact met ons op.