Actualiteiten

CES 2021: DIGITALISERING EN ELEKTRIFICATIE VOOROP

De Consumer Electronics Show (CES) ging gisteren van start en is al meer dan een decennium lang razend populair onder tech-liefhebbers. Dit jaar verloopt het evenement anders dan de voorgaande edities; het is de eerste keer online. Een groot voordeel, dat iedereen vanuit huis de beurs mee kan maken en er niet voor naar Las Vegas hoeft af te reizen. 

Autofabrikanten gebruiken de CES als platform om hun visie over digitalisering en elektrificatie van de auto te tonen aan het grote publiek. Het jaar 2021 wordt door velen als een doorbraakjaar gezien voor de elektrische voertuigen en handige bijpassende tech-accessoires. Autofabrikanten zetten dan ook enkele van hun meest iconische merken om in EV. CES geeft ons dan ook weer een interessante blik op de toekomst. Een kort overzicht van wat je dit jaar kunt verwachten. 

Presentatie en onthulling van General Motors

De openingstoespraak is dit jaar in handen van de voorzitter en ceo van General Motors, Mary Barra. In haar keynote gaat zij in op de strategie van General Motors om de mobiliteit over de hele wereld te bevorderen en ook hier is een grote rol weggelegd voor elektrisch vervoer. Ze zal tijdens de keynote dan ook duiken in de komende elektrische voertuigen. Eén van concept voertuigen die op de CES wordt onthuld, is de plug-in Chevrolet-pick-up. Het is echter nog wel onduidelijk of het voertuig hybride of volledig elektrisch zal zijn.

EV is het nieuwe UV

Sono Motors toont op de CES het eerste elektrische voertuig op zonne-energie voor consumenten: de Sion. De buitenkant van de auto is volledig bekleed met 248 zonnepanelen. De panelen worden aangepast aan de vorm van het voertuig om zo optimaal gebruik te kunnen maken van de oppervlakte van de auto. Innovatieve zonneceltechnologie zorgt voor maximale efficiëntie en een hogere energieopbrengst op kleine oppervlakten. Hierdoor beschikt de Sion over een batterij met een bereik tot wel 250 kilometer die zichzelf continue oplaadt met de kracht van de zon. 

Het dashboard van de toekomst?

Mercedes-Benz kondigt hun nieuwe model de EQS aan. Wat deze elektrische auto zo speciaal maakt, is het dashboard gevulde scherm: het MBUX Hyperscreen. Dit bestaat uit verschillende individuele beeldschermen die samen in één met glas bedekte behuizing zijn gemonteerd, waardoor het dasboard uit drie onderdelen bestaat: een digitaal instrumentarium, een centraal display en een display voor de bijrijder. Het Hyperscreen biedt in totaal 142 cm aan beeldscherm en 958 cm2 aan oppervlakte om mee te spelen. Leuk weetje: er wordt onder meer gebruikt gemaakt van het zelflerende vermogen dus de auto onthoudt de voorkeuren van de automobilist. De geavanceerde OLED-panelen, die schitterende kleuren bieden, tonen -wanneer er niemand in de passagiersstoel zit- decoratieve digitale kunst om zo extra sfeer in de auto te brengen. 

Het andere grote Duitse merk, BMW, komt met de nieuwe versie van de I-drive, het infotainmentsysteem gaat een volgende generatie in en bleeft de primeur in de nieuwe BMW iX.

Meer lezen?

Dit is slechts een kleine selectie van wat zowel auto- en techliefhebbers kunnen verwachten van de eerste (en hopelijk) enige online editie van de CES. Wil je weten wat er allemaal nog meer speelt op techgebied? Kijk op de onderstaande links voor de laatste informatie over de verschillende onderwerpen:

•    VEHICLE TECHNOLOGY
•    SELF-DRIVING CARS
•    SMART CITIES