Actualiteiten

Dit jaar een nieuwe auto, of liever volgend jaar?

Zo tegen het einde van het jaar vraagt iedere zakelijke rijder zich wel eens af wat hij of zij beter kan doen: dit jaar een nieuwe auto leasen/kopen? Of liever even wachten tot het volgende jaar? Het antwoord op deze vraag is zoals vaker afhankelijk van de omstandigheden. Sommige auto’s zijn dit jaar bijvoorbeeld niet meer leverbaar en andere komen pas volgend jaar in de showroom te staan. In deze nieuwsbrief gaan we in op een aantal verschillen die te maken hebben met de belastingheffing.

Waarschuwing vooraf

Even een waarschuwing vooraf: wanneer de overheid aangeeft dat de belastingheffing volgend jaar anders is, wil natuurlijk nog niet zeggen dat het ook echt wijzigt en hoe het dan wijzigt. Belastingheffing is wat dat betreft zo veranderlijk als het weer. Wij zetten de nu bekende verschillen in belastingheffing tussen 2021 en 2022 hieronder kort op een rij.

Bijtelling

Lease (of koop) je een ‘gewone’ auto, dan maakt het voor de bijtelling niet veel uit of je deze in 2021 of in 2022 koopt. In beide gevallen is de bijtelling tenminste 22% van de cataloguswaarde inclusief btw en bpm. Lease (of koop) je een elektrische auto, dan behaal je een voordeel wanneer je een auto met een datum eerste toelating uit 2021 kiest. In dat geval heb je namelijk 60-maanden lang een lagere bijtelling, namelijk 12% over de eerste € 40.000 van de cataloguswaarde in plaats van de 16% over de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde die je bij een auto uit 2022 krijgt. Let wel: je kunt eventueel in 2022 ook nog een auto uit 2021 kopen of leasen met dit belastingvoordeel. Het gaat namelijk niet om de aankoopdatum, maar om de datum eerste toelating. De 60-maandsperiode gaat overigens wel in per die datum eerste toelating.

Milieu-investeringsaftrek

Voor de kopers onder ons: Over de milieu-investeringsaftrek (MIA) 2022 kan Elbert Fiscaal nog weinig zeggen. Het is wel bekend gemaakt dat de percentages volgend jaar flink omhoog gaan. Deze worden 27%, 36% en 45%. Probleem is dat het nog niet bekend is welke auto welk percentage krijgt. Dit wordt pas bekend gemaakt in de laatste week van dit jaar. Houd onze website dus goed in de gaten. Investeer je nog in 2021, dan kun je de toepasselijke MIA vinden op de Milieulijst 2021 van RVO.

Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting verandert elk jaar. Hierbij maakt het niet uit of je de auto in 2021 of in 2022 hebt gekocht.

BPM

Per 1 januari 2022 wijzigt de BPM-tabel. Het kan dus zijn dat je voor de ene auto in 2021 meer (of minder) BPM moet betalen dan voor de andere. De uitkomst hangt af van het type auto en de CO2-uitstoot daarvan, dus laat je goed voorlichten door de dealer.

Bron: Auto & Fiscus, Elbert Fiscaal