Actualiteiten

ELEKTRISCHE AUTO’S (TE) DUUR? DEZE KLEINE ELEKTRISCHE AUTO’S BEWIJZEN HET TEGENDEEL

Denk je al een tijdje na over de aanschaf van een elektrische auto, maar houdt het prijskaartje je tegen? Dan hebben we goed nieuws: de gemiddelde prijs van elektrische auto’s daalt al jaren.

In 2016 moest je voor een EV gemiddeld EUR 79.000,- neertellen. In 2021 lag dit bedrag al rond de EUR 51.000,-*. Volgens Bloomberg New Energy Finance zet deze trend zich voort en zijn volledig elektrische auto’s in het jaar 2027 goedkoper dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. 

Ondanks de stijgende energieprijzen, is door de huidige prijs van fossiele brandstoffen de overstap naar volledig elektrisch rijden nog steeds interessant voor een grotere groep mensen.  Daarom hebben we een lijst samengesteld met de goedkoopste elektrische auto’s (in willekeurige volgorde) die op de markt verkrijgbaar zijn.

* Bron: Bovag 

Squad Solar City Car: vanaf EUR 6.250,-

Het goedkoopste model dat wij tijdens onze research zijn tegengekomen heet de Solar City Car, maar dit is volgens de Nederlandse wet, met een topsnelheid van 45 km/u, eigenlijk een brommer. Met deze stadsauto van Nederlandse makelij heb je nooit problemen tijdens het parkeren. In een regulier parkeervak kan je namelijk drie Solar City Cars tegelijk kwijt. Het is een erg kleine auto, maar wel een van de duurzaamste op de markt. De auto rijdt namelijk volledig op zonne-energie. Het zonnepaneel op het dak wekt in het Nederlandse klimaat genoeg energie op om er 20 kilometer per dag mee te rijden. Wil je iets sneller van a naar b komen, dan moet je nog even geduld hebben. De ontwikkelaars van Squad zijn namelijk bezig met een model wat een topsnelheid van 70 km/u aantikt.

Silence 04: vanaf EUR 7.500,-

Silence is een Spaans merk dat vooral bekend is om elektrische scooters, maar onlangs kondigde het de eerste elektrische auto aan, de Silence 04. De Silence 04 zal verkrijgbaar zijn in twee versies. De L6e met een topsnelheid van 45 km/u en de L7e met een topsnelheid van 90 km/u. Daarnaast kan je verschillende accupakketten kiezen voor de EV. Met het grootste accupakket kan de Silence 04 ongeveer 150 kilometer rijden. 

Opel Rocks-e: vanaf EUR 8.499,-

Net als de Solar City Car lijkt de Opel Rocks-e verdacht veel op een auto, maar is hij met een snelheid van 45 km/u eigenlijk een brommer. Deze bolide kan 75 kilometer rijden op een volle accu en is binnen vier uur opgeladen. Het opladen gaat ook erg gemakkelijk, je steekt hem, net als je mobiele telefoon, zo in het stopcontact. 

Renault Twizy: vanaf EUR 12.490,-

De Renault Twizy is een van de eerste betaalbare elektrische auto’s die in Nederland te verkrijgen was. Dit wagentje is namelijk al sinds 2012 te bestellen. De Twizy is verkrijgbaar in twee versies; eentje die 45 km/u kan en één die 80 km/u rijdt. Met een volle accu heeft de auto een actieradius van 100 kilometer. 

Microlino 2.0: vanaf EUR 12.500,-

Ondanks dat dit de eerste auto is waar je echt een autorijbewijs voor nodig hebt, lijkt deze in vergelijking met de eerder genoemde modellen misschien wel het minst op een auto. De Microlino 2.0 van het Zwitserse Micro Mobility Systems heeft namelijk maar drie wielen. Dat de auto een wiel mist, weerhoudt hem er niet van een topsnelheid van 90 km/u te bereiken. De Microline is verkrijgbaar met verschillende accupakketten. Het kleinste accupakket heeft een actieradius van 95 kilometer en met het grootste pakket kun je 230 kilometer rijden. De Microline 2.0 is vanaf eind dit jaar verkrijgbaar in Nederland.

FreZe Nikrob: vanaf EUR 13.000,-

Dit compacte elektrische autootje van Chinese makelij is een van de meest verkochte elektrische auto’s ter wereld. In China werd hetzelfde model onder de naam Wuling Hongguang Mini EV al meer dan 700.000 keer verkocht, wat het de meest populaire elektrische auto van het land maakt. De FreZe Nikrob heeft vier zitplaatsen en kan een topsnelheid van 100 km/u halen. Op een enkele accu kan het model 170 kilometer afleggen.

Dacia Spring : vanaf EUR 20.850,-

De bovengenoemde auto’s zijn goedkoper dan de Dacia Spring,  maar dit model kan met recht een auto genoemd worden. De Dacia heeft 290 liter aan bagageruimte en een actieradius van 230 kilometer.

Renault Twingo Electric: vanaf EUR 23.020,- 

Renault timmert al een tijdje aan de weg als het op elektrische modellen aankomt. Zo heeft het merk in 2012 al de eerder genoemde Renault Twizy  op de markt gebracht; verkoopt de Renault Zoe al jaren goed en is de Renault Twingo nu ook verkrijgbaar in een volledig elektrische uitvoering. Met een actieradius van 190 kilometer is het een echte stadsauto. Rij je in de Eco-modus, dan kan je zelfs 225 kilometer afleggen met een volle batterij.

smart EQ fortwo: vanaf EUR 24.885,-

Sinds 2020 verkoopt smart geen auto’s meer die op fossiele brandstof rijden. Het merk is dus volledig elektrisch en de duurzaamste in dit lijstje. De smart EQ fortwo heeft zitplek voor twee passagiers en heeft een actieradius van 135 kilometer. Ook al is de smart klein, het is een pittige auto die accelereert van 0 naar 60 km/u in 4,9 seconden. 

Meer ruimte nodig? 

Alle auto’s in bovenstaande lijst zijn klein en we snappen dat er ook mensen zijn die iets meer ruimte nodig hebben. Daarom voegen we nog twee volledig elektrisch modellen toe die “iets” meer kosten, maar ook een stuk groter zijn. De prijs van deze auto’s ligt rond de EUR 34.000,-, vergelijkbaar met een auto op (fossiele) brandstof. 

Met een prijskaartje van EUR 33.999 ,- is de Opel Corsa-e een van de goedkopere volledig elektrische hatchbacks. De auto wordt standaard geleverd met een accu van 50 kilowattuur. De Opel Corsa-e heeft een actieradius van 330 kilometer en accelereert van 0 naar 100 km/u in 8,1 seconden.

Wil je met het gehele gezin op vakantie dan kom je al gauw op het model stationwagen uit. Een van de goedkoopste volledig elektrische stationwagens is de MG5 Electric, die vanaf EUR 34.585,- te koop is. Dan heb je wel een plek voor 1.367 liter aan bagage.

Zo zie je maar, elektrische auto’s zijn niet altijd (te) duur. Sommige modellen zijn zelfs goedkoper dan auto’s die rijden op fossiele brandstof. Overweeg jij de overstap naar een elektrische auto, dan is het dus goed te weten wat je opties zijn. Met de uitbreiding van het genoemde aanbod, is elektrisch rijden voor steeds meer mensen mogelijk. 

Wil je meer weten over het zakelijk leasen van een elektrische auto? Neem dan contact met ons op.