Actualiteiten

ELEKTRISCHE STEPS: WAT MAG ER IN NEDERLAND?

Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat er op dit moment 117.000 elektrische steps rondrijden in Nederland. Steeds meer mensen zien er dan ook de voordelen van in. 

Je kan er snel en duurzaam mee van A naar B, je hoeft geen helm op, hebt geen rijbewijs nodig en je hoeft geen kenteken aan te vragen. Maar… is een elektrische step eigenlijk legaal? En wat zijn op dit moment de e-step regels in Nederland? Wij zochten het voor je uit.

Bijzondere bromfiets

E-steps vallen in de categorie ‘bijzondere bromfietsen’. Ook elektrische scooters, monowheels, personal transporters (zoals Segway) en balanceerboards zonder stuur (skate- en hoverboards) horen in dit rijtje thuis. Dit type voertuig wordt gezien als motorvoertuig en moeten daarom aan de Europese regels voor toelating en veiligheid voldoen voordat het de openbare weg op mag. Voor de elektrische steps zijn er echter nog geen algemene EU-regels. Hierdoor is het voor producenten niet mogelijk om op Europees niveau goedkeuring aan te vragen voor de e-steps. Landen binnen de EU bepalen daarom op dit moment zelf aan welke eisen elektrische steps moeten voldoen om de openbare weg op te mogen. 

E-steps met trapondersteuning

In Nederland is bepaald, dat de meeste elektrische steps illegaal zijn en dus niet de openbare weg op mogen. Rij je toch met een niet goedgekeurde step dan kan je een boete van EUR 360,- krijgen en kan het voertuig  in beslag genomen worden. E-steps met trapondersteuning zijn in Nederland wel toegestaan. Dit betekent dat je jezelf voortbeweegt door te steppen, maar dat een hulpmotor ervoor zorgt dat je harder gaat. Met dit type step mag je niet harder dan 25 kilometer per uur rijden en de hulpmotor mag een maximaal vermogen van 250 Watt hebben. 

Verder moet je je aan de algemene regels voor bijzondere bromfietsen houden als je met je e-step de weg op gaat. Dat betekent: je moet dus minimaal 16 jaar oud zijn, de e-step moet WA verzekerd zijn en je mag met de step alleen op het (brom)fietspad rijden . 

Kortom; het gebruik van een elektrische step op de openbare weg is dus in de regel niet toegestaan. Dit betekent dat je enkel op privéterrein, zoals in je tuin of op een oprit, gebruik mag maken van een elektrische step. Nagenoeg alle e-steps die je op straat ziet rijden, zijn officieel verboden.

Actuele regelgeving

Wil je meer weten over elektrische steps en de regelgeving neem dan een kijkje op de website van Rijksoverheid.