Actualiteiten

Het laatste nieuws: reiskostenregeling verlengd, BIK afgeschaft!

De ontwikkelingen op belastinggebied volgen elkaar snel op. Deze week werd niet alleen bekend gemaakt dat de reiskostenregeling wordt verlengd, maar ook dat de BIK-regeling wordt afgeschaft. Waar hebben we het dan over?

Reiskostenregeling

Als werkgever mag je je personeel belastingvrij 19 cent per zakelijke kilometer betalen. Maar wat als jouw personeel helemaal niet of veel minder reist? We hebben het er al eerder over gehad op deze website: je mag vanwege corona net doen of ze wel regelmatig zakelijke kilometers rijden, maar alleen als je kunt laten zien dat ze dat ook voor 13 maart 2020 deden. Deze tegemoetkoming is al een paar keer verlengd. Het laatste nieuws is dat je hiermee niet – zoals eerder aangekondigd – hoeft te stoppen op 1 juli, maar dat je door mag gaan tot 1 oktober 2021. We zeggen bewust ‘mag’, want is namelijk niet verplicht.

BIK-regeling

Hebben we het over de BIK-regeling, dan hebben we het over de Baangerelateerde Investeringskorting. Een extra bonus van 3,9% die je als werkgever krijgt wanneer je investeert in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals een bestelauto, een taxi en nog veel meer. Ook hierover hebben wij eerder bericht. Deze week is bekend gemaakt dat de overheid deze regeling intrekt en wel met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021. Dit omdat men verwacht dat Europa dit ongeoorloofde staatssteun vindt. Maar niet getreurd: in plaats daarvan krijg je als werkgever waarschijnlijk vanaf 1 augustus korting op de premie voor het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf).

Bron: Auto & Fiscus, Elbert fiscaal