Actualiteiten

INNOVATIE: DE AUTONOME BEZORGROBOT VAN HYUNDAI

Pakket- en boodschappenbezorgers zijn letterlijk niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Over het algemeen levert bezorging in de Nederlands steden niet al te veel problemen op. Maar wat als je als bezorger onherbergzame of gevaarlijke gebieden in moet? 

Hyundai werkt al een aantal jaren aan innovatieve bezorgoplossingen, of liever gezegd: bezorgrobots, die volledige autonoom elke situatie aan moet kunnen. Het Zuid-Koreaanse merk presenteerde een aantal jaren geleden al een bijzonder concept: de bezorgrobot die over kleine blokkades op de weg heen kan stappen zoals een bloemperkje of een klein trapje. 

Hun nieuwste bezorgconcept – de Tiger X-1 – gaat nog een stapje verder. Tiger staat in dit geval voor Transforming Intelligent Ground Excursion Robot. Dat wil zeggen dat de robot naast wielen ook poten heeft, die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen en waarbij het onderstel wisselbaar is. Zo is de robot geschikt voor alle soorten ondergrond en kan deze overal komen. Doordat het zelfsturende robot is, is het ook nog een interessante oplossing voor bijvoorbeeld verkenningsopdrachten in oorlogsgebieden, in de tiefschnee of zelfs op de maan. 

Door de combinatie van wielen en poten kan de robot rijdend op vlakke gedeeltes flink snelheid, en met de poten lastige obstakels overwinnen. Op dit moment kan de Tiger alleen nog pakketjes vervoeren. Maar de gebruikte techniek is dusdanig geavanceerd dat de laadruimte niet helt en de vracht stabiel en vrijwel horizontaal vervoerd kan worden. Interessant voor het vervoer van medicijnen of het wereldwijd verspreiden van vaccins! 

Er zijn ook nog wel een paar uitdagingen in de uitvoering in de weg staan. Eén daarvan is de batterijduur. Zeker als de robot afgelegen plekken moet bereiken is een degelijk uithoudingsvermogen of een mogelijkheid tot opladen belangrijk. Toch verwacht Hyundai dit op te kunnen lossen, want de verwachting is dat de Tiger over enkele jaren in gebruik genomen gaat worden door de grote bezorgdiensten.