Actualiteiten

KILOMETERS SPOOR SCHIETEN ONDER JE DOOR… MET 600 KM/UUR!

Kilometers spoor schieten onder je door… met 600 km/uur!

In China rijdt de Shanghai Transrapid al sinds 2003 van het centrum van Shanghai naar Pudong International Airport. Het is een magneettrein die 420 km/uur haalt. Maar China zou China niet zijn, om niet te werken aan een supersnelle variant. En deze heeft inmiddels het levenslicht gezien. 

In Chengdu is eerder dit jaar de nieuwste magneettrein gepresenteerd, die met gemak 600 km/uur haalt en onder ideale omstandigheden misschien zelfs wel 800 km/uur kan aantikken. Dit bijzonder snelle vervoermiddel is met deze hoge snelheid een meer dan waardig (en duurzamer) alternatief voor een vliegreis. Daarmee is het onze innovatie van de maand!

Maglev’s

Onderzoekers hebben er hard aan gewerkt maar in de zuidwestelijke stad Chengdu is een 165 meter lange testbaan aangelegd waarop het prototype is gepresenteerd. Het moet nog doorontwikkeld worden, zodat het 100 procent veilig is. Maar de belangrijkste basis is gelegd. Magneettreinen of maglev’s (magnetic levitation) werken met geleidende magneten. Voor de supergeleiding wordt bij deze nieuwe trein vloeibare stikstof gebruikt in plaats van vloeibare helium. Dit maakt de gebruikte techniek aanzienlijk goedkoper wat de implementatie van de treinen ten goede zou kunnen komen.
 
Geen overbodige luxe want het spoorwegnetwerk in China is maar liefst 37.000 kilometer lang. Het Chinese ministerie van Transport streeft er dan ook naar om meerdere maglev-trajecten aan te leggen om de reistijden van veel Chinezen aanzienlijk te kunnen verkorten.

Winter proof met de trein 

Ondertussen investeert China flink door in het spoor. Met het oog op de Olympische Winterspelen volgend jaar is er onlangs een hogesnelheidstrein geïntroduceerd. Deze trein rijdt dik 300 kilometer per uur en dat bij temperaturen van 40 graden onder nul! Overbodig te melden, dat ze code rood en aangepaste regelingen daar niet kennen in het winterseizoen ?