Verkeersboetes – niet bepaald het leukste onderwerp om het over te hebben. In 2021 gaan de boetes weer omhoog. Om je vast voor te bereiden, hebben we op een rij gezet wat je komend jaar kunt verwachten wanneer je een overtreding begaat. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Afronding naar boven
Om te beginnen, kun je ervan uit gaan dat er voor komend jaar gerekend is met een inflatiecorrectie van 1,6 procent. In principe betekent dat het volgende: bedragen van onder de 100 euro worden naar boven afgerond op iedere 5 euro. Bij boetebedragen boven de 100 euro is dat een veelvoud van 10 euro. Deze bedragen zijn natuurlijk nog wel exclusief de gebruikelijke administratiekosten van 9 Euro. Deze laatste zijn overigens gelijk gebleven.
Verkeersboetes 2021 vs. 2020
Eigenlijk zijn vrijwel alle boetes dus hoe dan ook met 5 of 10 euro verhoogd. Zo betaalt een bestuurder die tijdens het rijden een mobiele telefoon vasthoudt nu 240 euro en in 2021 250 euro. De ‘goedkoopste’ boete in de lijst is 45 euro en is voor ‘het kentekenbewijs is niet behoorlijk leesbaar’ (voldoet niet aan de gestelde eisen). De hoogste boete in de lijst a 400 euro, krijg je als je bijvoorbeeld een tram of autobus voorbijrijdt en hierdoor de passagiers belemmert bij het in- en uitstappen.
Bezwaar indienen voor verkeersboete
Ben je het niet eens met een verkeers- of snelheidsboete? Dan kun je bezwaar maken bij de officier van justitie, zolang er maar een ‘M’ op de verkeersboete staat. Dit zijn namelijk de lichtere verkeersovertredingen die langs de administratiefrechtelijke weg afgehandeld kunnen worden. Zijn het zwaardere overtredingen dan moet het via een strafbeschikking worden afgehandeld. Je hebt overigens wel je DigiD nodig om bezwaar te maken.
Dit is slechts een verkort overzicht van de verkeersboetes in 2021.
Een totaaloverzicht van alle overtredingen en bijbehorende kosten, vind je hier.