Actualiteiten

OPTIMALISEER HET RIJBEREIK VAN JE ELEKTRISCHE AUTO

Het aantal elektrische auto’s op de weg neemt nog steeds gestaag toe. Eén van de aandachtspunten voor bestuurders van elektrische auto’s is het aantal kilometers dat ze op een volle lading kunnen rijden. 

Wij hebben daarom enkele tips op een rij gezet om het maximale uit je de actieradius van je elektrische auto te halen.

Invloed van temperatuur

De accu van een elektrische auto is een gevoelig onderdeel. Bij een buitentemperatuur tussen de 20 en 25 graden bereik je met een elektrische auto de meeste kilometers. Wanneer het buiten warmer of kouder is, wordt er namelijk extra veel van de accukoeling gevraagd en neemt het stroomverbruik toe. Dit gaat ten koste van je actieradius. In de winter schiet het energieverbruik van een elektrische auto helemaal omhoog, omdat de accu dan extra hard moet werken om op een ideale temperatuur te komen. Ook de verwarming van het interieur, de ruitenwissers en de verlichting verbruiken extra energie.

Het belang van goed rijgedrag

Het rijgedrag van de bestuurder is een tweede belangrijke factor die de actieradius van een elektrische auto beïnvloedt. Wanneer je te vaak plankgas geeft en zo telkens al het vermogen  van de auto vraagt, verbruik je veel meer energie  dan wanneer je rustig rijdt. Bij een snelheid van 130 kilometer per uur op de snelweg verbruikt de elektromotor bijvoorbeeld 35 tot 40 procent meer stroom dan bij een snelheid van 100 kilometer per uur. Het is dus belangrijk om rustig en gelijkmatig te rijden, zodat je de actieradius van de auto maximaliseert. Het kan hierbij helpen de cruise control het werk te laten doen. 

Actieradius maximaliseren

Er zijn meer manieren om de actieradius van een elektrische auto te maximaliseren. Zo kun je bij het laden van de auto de airco vast aanzetten met behulp van een timer. Voor vertrek is de auto al op de gewenste temperatuur en hoef je de airco tijdens het rijden minder hard te laten werken. Ook kun je ervoor kiezen om de stoelverwarming te gebruiken in plaats van de reguliere verwarming, aangezien de stoelverwarming minder energie verbruikt. Vaak is dat al voldoende om het toch aangenaam warm te hebben in de auto. 

Let ook op of je bandenspanning op orde is. Het lijkt een klein detail, maar banden die goed op spanning zijn hebben minder weerstand. Datzelfde geldt ook voor een auto die minder zwaarbeladen  is. 

Kortom, door rekening te houden met de temperatuur, je rijgedrag iets aan te passen en slimme tips toe te passen  kun je de actieradius van je elektrische auto maximaliseren en zo meer kilometers rijden op een lading. Op deze manier kun je niet alleen kosten besparen, maar ook bijdragen aan een schonere toekomst door minder CO2-uitstoot te veroorzaken.