Veel werknemers wonen binnen 15 kilometer van hun werkplek. Een mooie afstand om met een elektrische fiets af te leggen. Door de trapondersteuning behaal je met gemak snelheden tot 25 km/u, of zelfs 45 km/u met een speed pedelec.
Geen wonder dus dat de e-bike een steeds populairder vervoermiddel wordt voor woon-werkverkeer. Met de populariteit van de e-bike stijgt ook het aantal modellen, accu’s en accessoires. Er is steeds meer te kiezen en net als met het leasen van een auto kun je ook extra opties toevoegen aan je e-bike. De keuze is reuze, dus waar moet je op letten als je een e-bike gaat leasen? Onze e-bike partner Fietsvoordeelshop.nl zette een aantal aandachtspunten voor je op een rij.
Accubereik
De actieradius van een e-bike geeft aan hoeveel kilometer je met een volle accu kan fietsen. Deze wordt grotendeels bepaald door de capaciteit van de accu, maar ook de motor, de e-bike zelf, jouw rijgedrag en bijvoorbeeld weersomstandigheden hebben invloed op de actieradius. Vaak is het mogelijk om een krachtiger accu bij je e-bike te leasen. Dus oriënteer je op verschillende accu’s en neem in overweging of je dagelijks gaat fietsen en wat de afstand is die je moet afleggen. Hoe hoger het wattage van de accu, hoe minder vaak je hoeft op te laden. Weeg dit ook mee bij je keuze.
Motor
Een e-bike heeft een voorwiel-, achterwiel- of middenmotor. Van de drie geeft een middenmotor de meest natuurlijke rijondersteuning. Daarnaast zorgt deze voor een regelmatige gewichtsverdeling op de e-bike. Bij een voorwielmotor krijg je het gevoel dat je vooruit getrokken wordt en zit het gewicht voorin de e-bike. Een achterwielmotor ondersteunt de berijder door het achterwiel aan te drijven. Deze motoren kunnen erg krachtig aanvoelen.
Kortom, iedere motor voelt anders en het is dan ook aan te raden een proefrit te maken met verschillende e-bikes met een variatie aan motoren. Dit kan bij iedere fietsenwinkel en zo kom je erachter welk type het beste bij jou past.
Speed pedelec
Woon je wat verder van je werk, dan kan het zijn dat een rit met de gewone e-bike te lang duurt. Dan kan de speed pedelec uitkomst bieden: hiermee haal je snelheden tot 45 km/u en je legt met gemak langere afstanden af. Op een speed pedelec moet je op het fiets-/bromfietspad of de rijbaan rijden, is het verplicht om een helm te dragen en moet je in het bezit zijn van een AM-rijbewijs of B-rijbewijs.
Accessoires
Net als bij een auto, heb je ook op een fiets accessoires die het rijden op een e-bike comfortabeler, gemakkelijker en veiliger maken. Een helm is bijvoorbeeld geen overbodige luxe als je met een elektrische fiets door het verkeer gaat. Je voelt je extra veilig als je er een op hebt en voor speed pedelecs zijn ze verplicht. Gelukkig zijn de meeste helmen tegenwoordig heel stijlvol.
Daarnaast komen fietstassen in vele soorten en maten, zo zijn er enkele en dubbele fietstassen. Dus ga jij voor een enkele gemakkelijk afneembare fietstas? Door het speciale bevestigingssysteem zijn deze fietstassen gemakkelijk los en vast te maken. Heb je meer opbergruimte nodig? Dan kan je de dubbele fietstas gebruiken om je laptop, broodtrommel en sportkleding in te vervoeren. Ook zorgt deze dubbele tas voor een goede verdeling van de belading waardoor je stabiel fietst.
Na het werk de kinderen ophalen bij de kinderopvang? Met een kinderzitje is het geen probleem. Je hebt voor- en achterzitjes die je gemakkelijk kan bevestigen aan de e-bike. Fietsen met je kind is gezond, maar ook heel leerzaam. Ze kunnen onderweg om zich heen kijken en de omgeving in zich opnemen.
Beveilig je fiets
Een elektrische fiets is een flinke investering. Je fiets goed beveiligen met een slot is dus een must. In stadscentra zijn steeds vaker beveiligde fietsenstallingen. Meestal is het tegen een kleine vergoeding mogelijk om de fiets daar te parkeren. Lease je de fiets, dan zit de verzekering standaard in een leasecontract, maar er worden uiteraard wel eisen gesteld aan de mate waarin de fiets beveiligd wordt.
Een dubbel slot is dan ook aan te raden. Een ringslot én kettingslot bijvoorbeeld. Zo weet je zeker dat de fiets veilig achtergelaten kan worden. High-end fietsen hebben steeds vaker de optie om met een app of code op slot gezet te worden. Daarnaast krijgt de eigenaar van de fiets een melding en GPS-signaal op zijn of haar mobiel als er beweging wordt waargenomen. Zo kan de actuele locatie getraceerd worden en kan de fiets vaak snel weer naar de rechtmatige eigenaar terug worden gebracht.
Ben je ook op zoek naar een fiets voor woon-werkverkeer? Neem dan snel contact met ons op!