Actualiteiten

Soms langere bijtelling voor zelfstandige ondernemers.

Rijd je in een auto van de zaak, dan betaal je vaak een bijtelling voor het privégebruik van de auto van de zaak. Bij auto’s van 2017 of later is dit standaard 22% van de cataloguswaarde inclusief btw en bpm. Voor elektrische auto’s geldt een kortingstarief. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je ook op een lagere bijtelling uitkomen. Hoe zit dat precies?

Wanneer we het over een zelfstandig ondernemer hebben, bedoelen we een inkomstenbelasting ondernemer. Dit kan een vennoot van een V.o.f. zijn, een maat van een maatschap, een ZZP’er en nog veel meer. Het verschil met een gewone werknemer is dat de bijtelling voor jou als ondernemer in een andere wet staat dan de bijtelling voor een werknemer.

Bijtelling = onttrekking

Een bijtelling voor een zelfstandig ondernemer wordt gezien als een voordeel dat je aan je bedrijf onttrekt, een zogenoemde onttrekking. Deze onttrekking wordt standaard ook op 22% van de cataloguswaarde gezet. Maar er is een belangrijk verschil: de onttrekking kan volgens de wet nooit hoger zijn dan het bedrag dat jouw eigen bedrijf kwijt is aan deze auto van de zaak. In normaal Nederlands: zijn jouw autokosten etc. lager dan de bijtelling? Dan mag je de bijtelling verlagen tot dat bedrag.

Voorbeeld

Jan rijdt in een auto van de zaak van 40.000 euro (inclusief btw en bpm). Zijn standaardbijtelling is dan 22% van dat bedrag, dus 8.800 euro. Stel dat zijn bedrijf dat jaar 7.000 euro aan autokosten had, dan wordt zijn bijtelling dat jaar verlaagd van 8.800 euro naar 7.000 euro. Stel dat de jaarlijkse autokosten 9.000 euro bedragen, dan blijft zijn bijtelling gewoon op 8.800 euro staan.

Welke autokosten tel je mee?

Volgens de wet gaat het om de kosten en lasten van de auto die je als ondernemer voor eigen rekening hebt genomen. Hierbij kun je denken aan brandstof- en reparatiekosten, verzekeringskosten etc. Lease je de auto? Dan gaat het ook om de leasetermijnen. Heb je de auto gekocht? Dan tel je de jaarlijkse afschrijvingen mee. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht.

Bijtelling na 5 jaar omlaag?

Een auto schrijf je voor de belasting in 5 jaar af. (Niet naar nul, maar naar een zakelijke restwaarde). Hij wordt per slot van rekening elk jaar iets minder waard. Na 5 jaar hoef je de auto voor de belasting niet meer af te schrijven. Het voordeel is dat de afschrijvingskosten dan ook niet meer meetellen bij de autokosten. Het zou dus zo maar kunnen dat je bijtelling na die 5 jaren omlaag gaat.

Bron: Auto & Fiscus, Elbert fiscaal