Actualiteiten

Subsidiepot EV tweedehandsauto’s is leeg

Zoals je misschien weet, kun je ook voor jouw privé elektrische auto een subsidie van het Rijk ontvangen. Dit is de zogenoemde SEPP, waarbij SEPP staat voor Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Deze SEPP kun je aanvragen bij de aankoop van een nieuwe auto, maar ook bij aanschaf van een tweedehandsauto. De subsidie die je krijgt is dan respectievelijk 4.000 of 2.000 euro.

Zoals bij veel subsidieregelingen, is er ook in dit geval een maximumbedrag dat het Rijk hieraan uit wil geven, de subsidiepot. De subsidiepot voor nieuwe auto’s was al langere tijd leeg. Deze week is bekend gemaakt dat de subsidiepot voor tweedehandsauto’s ook leeg is.

Wat nu?

Dat de subsidiepot leeg is, betekent niet dat je geen subsidie meer krijgt, maar de kans daarop is wel een heel stuk kleiner geworden. De subsidiepot werkt volgens het principe: “Wie het eerst komt, die het eerst maalt”. Maar, dat iemand zijn auto eerder heeft aangemeld, wil natuurlijk niet zeggen dat deze persoon ook aan alle subsidievoorwaarden voldoet. Blijkt bij een controle bijvoorbeeld dat deze persoon geen recht heeft op de 2.000 euro, dan valt deze subsidie weer in de pot. Het kan ook zijn dat iemand die al een aanvraag heeft gedaan zelf tot de conclusie komt dat hij geen recht heeft op de subsidie, of dat bijvoorbeeld zijn aankoop niet doorgaat. In dat geval valt dat bedrag ook weer vrij. Kortom, het zou dus kunnen dat er toch nog een subsidiebedrag overblijft voor jouw auto, maar garanderen kunnen we dat natuurlijk niet.

Voorwaarden SEPP

Om de SEPP aan te kunnen vragen moet jouw auto onder meer aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Het moet een 100% elektrische personenauto zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
  • De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs) is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
  • De auto moet als elektrische personenauto zijn geproduceerd en mag dus niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Ook moet je de auto bijvoorbeeld gekocht hebben bij een officiële dealer.

Volgend jaar nieuwe kansen

Lukt het dit jaar niet, dan heb je volgend jaar weer een kans. In 2022 komt er weer een subsidiebudget vrij voor nieuwe en tweedehandse elektrische auto’s. Wees er snel bij, want zoals je weet, kan de pot ook een keer leeg zijn.

Bron: Elbert Fiscaal