Actualiteiten

VEILIG OP WEG IN WINTERWONDERLAND

Een laag sneeuw van ruim 20 cm, vrieskou en afgelopen weekend hadden we al code rood te pakken. Maar mocht je tóch de auto moeten pakken, dan geven we je graag nog wat tips om veilig de weg op te gaan. 


Ik ga op weg en neem mee 

Natuurlijk trek je een jas een. En ga je wat verder weg, kun je voor de zekerheid zijn een thermoskan met warme drank, iets te eten en een dekentje mee. Maar voor je gaat rijden, trek je je dikke winterjas uit. De airbag en de gordelspanners werken namelijk in optimaal samen, maar als de gordel rust op je dikke jas, verliest de gordelspanner zijn effect. 

Goed zicht

Maak alle ruiten sneeuwvrij, vergeet ook niet je dak mee te nemen om verkeershinder te voorkomen door afgeblazen sneeuw.  Zijn je ruiten bevroren? Zorg dan dat je alle autoramen goed krabt en ga niet rijden met alleen zogenoemde “kijkgaatjes” – deze zijn levensgevaarlijk voor jezelf en voor je medeweggebruikers. En laat je auto niet onnodig stationair draaien om “warm” te worden; slecht voor het milieu en het effect is minimaal.

Slippende wielen

Wil je wegrijden en slippen je wielen? Probeer dan in de tweede versnelling weg te rijden in plaats van de eerste. Door een lager toerental heb je minder wielspin. Wel is belangrijk, dat je de koppeling langzaam op laat komen. 

Snelheid aanpassen 

Bij gladde omstandigheden heb je altijd een langere remweg, iets om rekening mee te houden als je normaal een vlotte rijstijl hebt. We kwamen een goede vuistregel tegen: halveer je snelheid en verdubbel (minimaal!) de afstand tot je voorligger. Ook als je winterbanden hebt!

Winterbanden

Deze zaten misschien als sinds het najaar onder je auto. De voordelen hoeven we niet meer uit te leggen, deze banden presteren altijd beter dan zomerbanden bij temperaturen onder de 11 graden Celsius. Maar nogmaals: pas je rijstijl aan de winterse omstandigheden aan en benut het veiligheidsvoordeel van je winterbanden daarmee optimaal.

Speciaal voor EV-rijders

Een ervaren EV-bestuurder weet het al, maar een elektrische auto verbruikt ’s winters meer energie. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dus dat je accu altijd iets voller is. Twijfel je? Dan altijd opladen. Parkeer ’s avonds niet met een bijna lege accu, want dan kun je de volgende dag voor een vervelende verrassing komen te staan.

Is het heel koud, dan kun je je auto voorverwarmen en dan bij voorkeur als je aan de laadpaal staat. Dit kost je dan geen energie uit je accu. Tot slot: gebruik liever stuur- en stoelverwarming, deze zijn efficiënter dan de normale verwarming (blazer), ze verwarmen je lichaam direct.