Actualiteiten

VOOR ALLE LIEFHEBBERS…. ONZE 007 AUTOSELECTIE

Liefhebbers hebben er extra lang op moeten wachten… de première werd alsmaar uitgesteld, maar de nieuwste James Bond ‘No time to die’ is sinds deze maand eindelijk in de bioscoop te zien.

Denk je aan 007, dan denk je aan Miss Moneypenny, spectaculaire acties, ‘shaken not stirred’ en nog meer aan… auto’s! Een zoektocht op Wikipedia levert een lijst van meer dan 130 automodellen op die in de 25 Bond-films te zien zijn, waarvan de Aston Martin DB5 wel de meest iconische is. Niet al deze wagens werden door Mr. Bond zelf bestuurd maar toch levert het een mooie lijst met merken en modellen op! Voor de liefhebbers pikten wij er een paar uit. 

Sunbeam Alpine

Het begon allemaal in 1963 met Dr. No, met Sean Connery in de rol van James Bond. In deze film zijn twee auto’s te zien. Een Chevrolet Bel Air uit 1957. Nog steeds is deze auto een populaire klassieker. Niet voor niets wordt de auto nog vaak gebruikt in films of videoclips. Maar het was niet Bond die reed in de Chevy. Hij was zelf te zien een Sunbeam Alpine. Een lekkere sportieve auto die snel genoeg was om zijn achtervolgers af te schudden.

Aston Martin

Denk je aan James Bond, dan denk je waarschijnlijk ook aan Aston Martin. We raakten een beetje de tel kwijt maar zeker elf verschillende modellen zijn er in al die jaren voorbij gekomen. Ook in ‘No time to die’ is Aston Martin weer volop vertegenwoordigd. Uiteraard gaan de Astons wel met hun tijd mee. De Aston Martin DBS Superleggera is qua uiterlijk bijna niet te vergelijken met de Aston Martin DB5 uit Goldfinger (1964). Mocht je interesse hebben in de Superleggera? Van deze 007-editie zijn er slecht 25 gemaakt en kost omgerekend zo’n 308.000 euro.

Range Rover

Naast de vele sportieve merken en modellen is ook de meer robuuste Range Rover met regelmaat te zien in de films. In 1983 deed het merk voor het eerst zijn entree in Octopussy. Ook in deze nieuwe No time to die is het niet Daniel Craig die de Range Rover Sport bestuurt maar wordt de auto gebruikt in een wilde achtervolging offroad. Daar is Range Rover natuurlijk uitermate geschikt voor. Het stuntteam is in elk geval enthousiast en het levert ongetwijfeld weer spectaculaire beelden op. 

Jaguar

Al sinds jaar en dag is Jaguar de ‘villains car of choice’ die zich in de film vaak kenmerkt door een spectaculaire achtervolgingsscène. In Spectre was dit met de zeer unieke C-X75 door Rome, maar ook in Pierce (Brosnan) z’n tijd reed de schurk in een “Jag”; toen met een groene XKR op een bevroren meer. Bijzonder weetje over de C-X75 in Spectre: het model ging uiteindelijk niet in productie. Maar omdat er echt mee geracet moest worden, een trap afgereden moest worden, kon er niet worden volstaan met een conceptversie. Speciaal voor de film werden daarom zes modellen geproduceerd.

Rolls Royce

Tot slot dan nog een golden oldie, en misschien wel de meest luxe auto uit de hele Bond dynastie. De Rolls-Royce Silver Cloud II CUB 1 was te zien in A View to Kill in 1985. Maar de auto dateert uit 1962. De klassieker was in persoonlijk bezit van producer Cubby Broccoli. De auto is een plaatje om te zien, daarom is er voor de stunts een replica gebruikt. Heel begrijpelijk, zeker als je bedenkt dat je flink in de buidel moet tasten om in het bezit te komen van deze auto.