Actualiteiten

WEBINAR: ALLES OVER STADSLOGISTIEK

In de strijd om drukke steden duurzaam en leefbaar te houden heeft de overheid ambitieuze doelstellingen om deze vanaf 2025 (gefaseerd) emissievrij te maken. Met name voor ondernemers die met hun auto of bestelbus in deze emissievrije zones actief zijn heeft dit grote gevolgen. Ons moederbedrijf ALD Automotive organiseerde daarom een webinar waarin zij ondernemers informeerde over de ontwikkelingen en nam hen mee in de transitie van fossiele brandstof naar elektrisch.

Het webinar stond onder leiding van Jelle Oosterhoff, manager MaaS & Consultancy bij ALD Automotive, en Jos Hollestelle, senior adviseur bij Syndesmo en expert op het gebied van duurzame en flexibele mobiliteit. Zij kennen alle ins en outs over de wet- en regelgeving, de laatste ontwikkelingen en duurzame oplossingen op het gebied van stadslogistiek. Een paar belangrijke aspecten lichten we hieronder uit. 

Werkprocessen
Tijdens het webinar werd duidelijk naar voren gebracht dat er verschillende doelgroepen zijn die elk met hun eigen binnenstedelijke uitdagingen te maken hebben. Dus er is zonder meer geen one size fits all-oplossing. Om precies te weten wat technisch haalbaar is in de energietransitie is het belangrijk werkprocessen in kaart te brengen en medewerkers te betrekken in de verschillende pilotfases die nodig zijn om te ontdekken welke mobiliteitsoplossing het beste bij je passen. Het is de startpositie van de transitie naar elektrische oplossingen.

Kosten
De kosten zijn een belangrijk aandachtspunt voor elke onderneming. Hoewel een groot deel van de ondernemers aangeeft dat de hogere kosten voor elektrificatie (deels) kunnen worden doorberekend aan opdrachtgevers, begrijpen we dat ondernemers zich zorgen maken over de financiële impact van de energietransitie. Er zijn onder meer subsidieregelingen waar ondernemers aanspraak op kunnen maken. ALD raadt aan je hierin goed te laten adviseren over deze mogelijkheden. Ook als door de gefaseerde invoering van milieuzones de overstap naar emissieloos rijden nog niet direct per 2025 gevolgen heeft voor jouw onderneming.

Emissieloze oplossingen
Om alvast een beeld te schetsen welke elektrische mobiliteitsoplossingen er zijn, werden tijdens het webinar enkele voorbeelden getoond. Zo is een populair alternatief voor de bestelbus op brandstof, de elektrische personenwagen die omgebouwd is waardoor deze veel ruimte biedt voor cargo. 

Ook innovatieve oplossingen zoals het licht elektrische voertuig (LEV), de e-cargo bikes en -scooters kwamen aan bod.

Transitieplan
ALD Automotive realiseert zich dat het voor ondernemers geen gemakkelijke keuzes zijn in aanloop naar een emissievrije toekomst. Maar ontdekken welke mobiliteitsoplossing bij jouw organisatie past is een interessant proces dat je als ondernemer of organisatie heel veel mooie inzichten gaat bieden. Het is maatwerk waar ALD Automotive door middel van een transitieplan, waarin met impactanalyses en workshops de beste oplossingen zichtbaar worden, graag meedenkt.

Wil je meer weten over het stadslogistiek, het webinar terugkijken of wil je advies over jouw mobiliteitsbeleid, maak dan vrijblijvend een afspraak met een van onze mobiliteitsadviseurs.