Actualiteiten

PRINSJESDAG 2023: WAT STAAT ONS TE WACHTEN VOOR AUTO EN MOBILITEIT?

Afgelopen dinsdag, de derde dinsdag van september, op Prinsjesdag 2023, werd het Belastingplan 2024 gepresenteerd. In de Troonrede staan de belangrijkste plannen van de regering voor het komende jaar. Wat staat ons te wachten voor auto en mobiliteit?

Wij zochten het voor je uit en zetten het laatste nieuws hieronder je op een rij. Maar let wel op, deze plannen zijn nog niet definitief: de Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog over beslissen, dus de uiteindelijke uitkomst kan anders zijn.

Belastingen

Bijtelling elektrische auto’s

De bijtelling voor elektrische auto’s blijft in 2024 ongewijzigd op 16% over maximaal € 30.000. In 2025 wordt de bijtelling 17% over maximaal € 30.000 en vanaf 2026 verdwijnt het voordeel voor elektrische auto’s. De bijtelling is dan gelijk aan de standaardbijtelling (22%).

Bpm-vrijstelling emissieloze auto’s

De bpm wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot. Auto’s zonder CO2-uitstoot blijven ook in 2024 vrijgesteld van bpm.

Bpm bestelwagens

De vrijstelling van bpm voor bestelwagens wordt per 2025 afgeschaft. Dit betekent dat ondernemers vanaf dat moment bpm moeten betalen over de aanschaf van een nieuwe bestelwagen. Lees daar hier meer over.

Wegenbelasting 2024 (motorrijtuigenbelasting)

De wegenbelasting wordt vastgesteld op basis van de CO2-uitstoot. Auto’s zonder CO2-uitstoot blijven ook in 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. De vrijstelling geldt tot en met 2024.

Woon-werk

Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit

Vanaf 1 januari 2024 worden werkgevers met 100+ werknemers verplicht om een jaarlijkse rapportage op te stellen van zakelijke kilometers en woon-werkverkeer van alle medewerkers, mét de daarbij behorende CO2-uitstoot. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, dan helpen wij je graag verder.

Reiskostenvergoeding

De maximale onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemers gaat per 1 januari 2024 naar € 0,23 per kilometer.

Daarnaast worden vanaf 1 januari de boetes met 10% verhoogd. Een goede reden om je woon-werk verkeer met de e-bike te overwegen.